Semana Santa - Reisverslag uit Lagos, Portugal van Jacques en Marlene Kooi - WaarBenJij.nu Semana Santa - Reisverslag uit Lagos, Portugal van Jacques en Marlene Kooi - WaarBenJij.nu

Semana Santa

Door: .

Blijf op de hoogte en volg Jacques en Marlene

31 Maart 2013 | Portugal, Lagos

Donderdag 28 april hebben we voor een week een autootje gehuurd om o.a. naar de paasviering in Spanje te gaan. We hebben dan tevens de mogelijkheid om de boot weer te bevoorraden met water, bier, frisdrank, etc. en nog enkele bezienswaardigheden te bezoeken. We willen donderdagnacht 4 april in Faro slapen, want je gelooft het niet: ondanks 6 maanden Lagos hebben we Faro nog niet bezocht. De auto leveren we in op 5 april op de luchthaven van Faro en vliegen dan naar Nederland.

We zijn donderdag rond 10 uur voor 2 nachten vertrokken richting Jerez de la Frontera om de paasprocessies te kunnen bewonderen; ongeveer 350 km rijden.
In Olhao zijn we gestopt voor een kopje koffie en een kijkje op de plaatselijke vismarkt en de jachthaven. Opvallend zijn de zoveel verschillende soorten vis, erg smakelijk?.......nee!
Olhao ligt bij het natuurgebied Ria de Formosa en Culatra waar je prachtig kunt ankeren.
De N 125 loopt tot de Spaanse grens; met heel veel bloeiende mimosa bomen en wilde bloemen langs de weg. Ook in Spanje staan langs de A4 deze bomen volop in bloei.

In Jerez hebben we een hotel gehad in het centrum aan een plein waar de processieoptochten langs komen. We konden een kamer krijgen aan de voorkant van het hotel, zodat we een mooi uitzicht hadden op de optocht kijkend door de tralies van het balkonnetje en langs de bloeiende jasmijnbomen.
Semana Santa:
Tijdens de paasviering (gedurende een hele week) lopen de broederschappen plechtige optochten(processies) ter herdenking van de dood van Jezus. Er worden religieuze afbeeldingen (pasos)van Jezus, zijn apostelen en Maria meegedragen. Bij de kathedraal wordt een stop gemaakt voor boetedoening.
M.n. de processie van donderdag op vrijdag is het belangrijkst. Deze begint om 20.00, stopt om 23.00, en gaat dan van 03.00 tot 05.00 op heilige vrijdag (Viernes Santo) weer verder.
5 broederschappen lopen gedurende de vroege ochtend door het centrum begeleidt door dramatisch getrommel en trompetgeschal. Heel bijzonder om te hebben meegemaakt.
Met als gevolg dat je om 04.00 's morgens in je pyjamaatje foto' s probeert te maken en weinig slaapt.
Iedereen is op zijn "paasbest" aangekleed, kleine kinderen liggen in kinderwagens te slapen en overal staan rijdende kraampjes met zoetigheid en speelgoed (trommels en trompetten) voor de kinderen.
De volgende ochtend is het heel stil in het stadje, winkels dicht, bezienswaardigheden gesloten.
We hebben een bezoek gebracht aan Bodega Tio Pepe. Jacques is een sherry liefhebber; hij heeft weer kunnen genieten van de sherry's.
De bodega was zeer indrukwekkend, een goede uitleg over de productie van sherry en speciaal ter gelegenheid van Pasen een espectaculo ecuestre, of te wel een flamenco/paardenshow. Na afloop sherry proeven met tapas.
Sherry is uniek. Hij wordt gemaakt uit de palominodruif die goed gedijt op de krijtachtige bodem en in het klimaat van de streek. Hij rijpt op vaten van Amerikaans eiken, waarin oude en jonge sherry's regelmatig gemengd worden.
Vrijdagavond zijn we na de eerste processietocht (hoeveel komen er nog?????) het oude centrum ingegaan op zoek naar een tapasbar voor een vino tinto met jamon iberica.
Via Ayamonte (eerste Spaanse marina aan de grensrivier), Monte Gordo (het golfparadijs, allemaal hotels) en Tavira (leuk authentiek stadje met een lang duineiland) zijn we teruggereden naar Lagos.
Pascao Feliz: gezellige paasdagen!

• 31 Maart 2013 - 16:32

Riet:

Hallo Jacques en Marlene,
    Jullie hebben weer een mooie trip gemaakt die kust route is inderdaad mooi voor de kust van Monte Gordo kan je als je geluk heb Flamingo,s zien helaas hebben wij ze niet gezien.
    De lente wil hier nog niet komen gisteren nog een beetje natte sneeuw gehad en het is nog koud.
    Je dikke jas nog aan als je hier ben.
    Fijne paasdagen en misschien zien we jullie nog.
    Leen en Riet

• 31 Maart 2013 - 18:30

Ineke En Bert Blankers:

Jacques, Marlene,

Mooi verslagje, kennelijk vermaken jullie je prima, en is het weer beter dan hier. Een jaar of 5 geleden zijn wij ook in de streek geweest waar jullie nu bivakkeren. Vandaag hebben we even naar Kijkduin gefietst, tot onze botten hebben we het nu koud, dus wel een goede smoes om enkele alcoholische versnaperingen te nuttigen.
    Het gaar jullie hopelijk verder ook goed met jullie vervolg reis.