Zeiltocht richting Gibraltar, 1 mei 2013
Blijf op de hoogte en volg Jacques en Marlene
01 Mei 2013 | Gibraltar, Gibraltar
Zeiltocht richting Gibraltar.
Kort verslag van onze pogingen om naar/door de straat van Gibraltar te komen.
Ayamonte: zonnepaneel gekocht, de volgende dag heeft Jacques het paneel aangesloten en het werkt.
Vila Real de Santo Antonio: aan de overkant van de rivier, weer even terug naar Portugal.
Prima uitzicht over de rivier aan de lange steiger, waar ook een Nederlandse motorboot (Utopia) ligt. Bekende gezichten, en bij terugdenken hebben wij het stel ook ontmoet in Viveiro (Noord Spanje). Zij zijn toen met een zeilboot teruggevaren naar Nederland en hebben nu de winter op de motorboot door gebracht op de rivier. Het water op de rivier en in de stuwmeren stond zo hoog dat de stuwmeren zijn open gezet, met als gevolg los slaan van boten die op de rivier op anker lagen. Het was erg angstaanjagend volgens de Utopia.
Nadat we VRS bij hoog water hebben verlaten, koers gezet naar Magazon, 30 nm, flink naar buiten i.v.m. de vissersboeitjes, echter het was slalom varen voor Jacques met vervelende golfjes. Gelukkig geen net opgepikt, anders wordt het duiken en zwemmen. Wij hebben geen mes op de schroef zitten, omdat we een saildrive hebben.
Op naar Rota (in de baai van Cadiz).
De wind neemt in de middag toe en we besluiten om Chipiona, 33 nm, binnen te lopen.
De volgende dag is de weersvoorspelling 15-20 knopen. We gaan het proberen om naar Rota te varen, vroeg weg voordat de wind toeneemt. Echter wind op de kop, stroom tegen, en de wind neemt steeds meer toe. Terug dus!
Wat toeristische info:
Andalusia is een streek die zeker de moeite waard is om te bezoeken, m.n. ook bekend om zijn vele "fairs" vol met oude traditie, flamenco, de natuurparken, de visgerechten en tapas.
Chipiona: oud stadje, waar veel mensen uit Sevilla een vakantiehuis hebben. Mooie panden, je zou er zo een B&B beginnen. Echter ook hier heeft de recessie toegeslagen, dus veel "te koop" met als gevolg verval.
Bij de stranden liggen een soort waterpoeltjes. Bij hoogwater lopen deze vol met vis. De vis kan er niet meer uit bij laag water door de rotsafscheiding en wordt er door de vissers uitgehaald met netten, harpoenen en vishengels. Een speciale manier van vis vangen.
Iberico ham: specialiteit, komt uit de provincie Huelva. De half wilde varkens scharrelen tussen de kurk- en steeneiken en worden gevoed met olijven en eikels. Zo ontstaat er een nootachtig aroma. Erg lekker als tapas.
En natuurlijk de sherry: een manzanilla uit Sanlucar de Barrameda. Genieten voor Jacques.
Omdat de wind aanhoudt besluiten we met de bus naar Cadiz te gaan, een stad met een oud centrum, lange smalle straatjes kris kras door elkaar lopend, een prachtige kathedraal aan de boulevard en veel oude " castillos". Ook hier waait het pittig. Een lunch bij een flamenco restaurant.
Rota: korte zeiltocht met een bakstag windje,15 knopen, bij de baai van Cadiz neemt de wind toe. Aan het einde van de middag komt de Ilja de haven binnen. We blijven hier een paar dagen liggen en gaan naar een traditionele flamenco avond samen met Peet en Yvonne.
Op 30 april richting Barbate, 38 nm, weinig wind, op de motor. Om 12.30 zijn we bij Cabo Trafalgar: gaan we door naar Gibraltar? We hebben nog stroom mee. Nee! We gaan de haven van Barbate in om naar de inauguratie van Willem Alexander te kijken op de boot bij Peet enYvonne. Fijn dat we op deze manier ook hebben kunnen meegenieten van een speciale dag.
Op 1 mei ronden we om 10.30 Cabo Tavira en zijn om 12 uur in de baai van Gibraltar, 34 nm.
07 Mei 2013 - 21:02
Remoc Veld:
Ik heb net een smsje gestuurd naar jullie ivm de volgende vraag. Het is inmiddels meer als 12,5 jaar geleden dat wij getrouwd zijn en daarom besloten om een feestje te geven.Bovendien worden we allebei 40 dit jaar. Wij zouden het heel fijn vinden als de familie van der Kooi er ook weer bij aanwezig zou zijn. Ik ben jullie adressen kwijt (schaam schaam) maar ik had nog wel een 06-****7606 en dit medium :-). Ik hoop jullie via deze weg toch nog te kunnen bereiken En dat jullie allen op 22 juni 's avonds zin en tijd hebben om te komen feesten. Daarom de vraag of jullie mij de adressen van jullie alle drie (Dirk, Frans en jullie zelf) kunnen geven, zodat ik een kaartje kan sturen.
groetjes
Remco en Cindy Veld